Vědecký výbor pro potraviny
HOMEPAGE PROGRAM ČLENOVÉ DISKUSE DOKUMENTY PRŮZKUMY RŮZNÉ PRACOVNÍ MATERIÁLY PS VÝŽIVA
Hlavní strana / Homepage
Mandát vědeckého výboru
Na základě usnesení vlády ČR č. 1320/2001, ze dne 10.12.2001, bylo MZ ČR pověřeno založením tzv. vědeckého výboru pro potraviny, který by se v praxi zabýval otázkami hodnocení zdravotních rizik a komunikací o riziku v oblasti zdravotní nezávadnosti potravin (potraviny a suroviny k jejich výrobě, výživa, aditiva, pesticidy, kontaminanty chemické i mikrobiologické, GMO potraviny, materiály a předměty přicházejících do styku s potravinami, alimentární onemocnění včetně alergií).
Náplň práce výboru by měla být odrazem a doplňkem náplně práce některých panelů Evropského úřadu pro zdravotní nezávadnost (bezpečnost) potravin (EFSA), který byl schválen nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002, ze dne 28.ledna 2002. Činnost této nové instituce se postupně rozvíjí, což lze sledovat na webové stránce EFSA.
Sídlem VVP bylo určeno Centrum hygieny potravinových řetězců v Brně, SZÚ. Vědecký výbor pro potraviny zahájil fakticky svou činnost 5.2. 2003, kdy se konalo 1. řádné zasedání. Statut a jednací řád Výboru byl schválen v květnu 2003.
Praktický výkon činnosti výboru je závislý na financování práce.
V roce 2008 byl rozpočet v rámci organizačních změn na SZÚ redukován na minimum, takže neumožnil praktickou činnost. Od roku 2009 činnost VVP není financována, výbor ale nebyl zrušen.
Spojení
sekretariát: sekretariat@chpr.szu.cz (p. M. Rössnerová) tel./fax +420541211764
vědecký tajemník: rehur@chpr.szu.cz (Dr. I. Řehůřková)
Podmínky pro kandidáty členství ve VVP.
Last edit: 20.05.2011, J.Ruprich