Studie byla v roce 2007 vypracována agenturou GfK Praha, s.r.o. na základě požadavku zadavatele – Státního zdravotního ústavu Praha, Centra pro hygienu potravinových řetězců. Cílem studie bylo zjistit zvyklosti při manipulaci s potravinami v domácnostech.
Cílem předkládaného výzkumu bylo získat údaje o zvyklostech a chování osob v domácnostech při manipulaci s potravinami, při mytí a čištění kuchyňského zařízení, o názorech na konzumaci určitých potravin.
Otázky byly formulovány tak, aby přinesly odpovědi na následující zájmové okruhy:
Ü Teplota v lednici, manipulace se zbytky
Ü Mytí a čištění
Ü Konzumace některých potravin, rozmrazování
Rozhovory probíhaly podle strukturovaného dotazníku (viz příloha), a to v rámci vícetématického šetření OMNIBUS v termínu od 14. – 24.9. 2007. Pro tvorbu výběrového souboru bylo využito metody náhodného stratifikovaného výběru (Random Address). Celkem bylo dosaženo 1058 řádně uskutečněných rozhovorů s obyvatelstvem ve věku 15 až 79 let v celé České republice. Získaná data byla vícefaktorově převážena podle posledních výsledků sčítání lidu ČSÚ, a to na soubor 1000 osob. Převážením dat je dosaženo shody struktury výběrového souboru se strukturou souboru základního (populace ČR).
Práce tazatelů byla podrobena vícestupňové kontrole. Všechny dotazníky byly vytištěny na recyklovaný papír.
© 07.12.2007, J.Ruprich, zdroj: GfK pro VVP