JEDNACÍ ŘÁD
Vědeckého výboru pro potraviny
Preambule
Předseda Koordinační skupiny bezpečnosti potravin, prostřednictvím hlavního hygienika ČR, v souladu se „Strategií zajištění bezpečnosti (nezávadnosti) potravin v České republice“, schválenou usnesením vlády České republiky č. 1320 ze dne 10. prosince 2001 zřídil Vědecký výbor pro potraviny (dále jen „Výbor“). Jednací řád Výboru upravuje věcné, procedurální a administrativní náležitosti jednání a činnosti Výboru.
Článek 1
Zasedání Výboru
1. Zasedání Výboru – řádná nebo mimořádná – se konají podle potřeby.
2. Zasedání svolává předseda Výboru, nebo z jeho pověření místopředseda Výboru.
3. Program zasedání Výboru navrhuje a předkládá zasedání Výboru předseda Výboru.
4. Písemné oznámení o svolání řádného zasedání Výboru včetně podkladových materiálů musí členové Výboru obdržet nejméně dva kalendářní týdny před konáním řádného zasedání. V případě krizových situací mohou být členové Výboru svoláni na mimořádné zasedání Výboru e-mailem, faxem nebo telefonicky okamžitě.
5. Účast na zasedání je pro členy Výboru povinná. Nemůže-li se člen Výboru ze závažných důvodů (např. zahraniční služební cesta, nemoc, apod.) zasedání zúčastnit, omluví svou neúčast u předsedy Výboru.
6. Zasedání Výboru jsou neveřejná.
Článek 2
Účast zástupců dalších orgánů a institucí na zasedáních Výboru
1. Zasedání Výboru se mohou mimo členů Výboru zúčastnit pouze zmocnění zástupci sekretariátu KS – pracovníci samostatného oddělení pro bezpečnost potravin Ministerstva zemědělství, pracovníci Ministerstva zdravotnictví pověření hlavním hygienikem ČR a hosté pozvaní předsedou Výboru, nebo z jeho pověření místopředsedou Výboru.
2. Hosté zasedání Výboru jsou povinni se před zahájením zasedání seznámit se Statutem a Jednacím řádem Výboru, které jsou pro ně procedurálně závazné.
Článek 3
Zahájení a řízení zasedání Výboru
1. Zasedání Výboru lze zahájit, je-li přítomna nadpoloviční většina všech členů Výboru.
2. Zasedání zahajuje a řídí předseda Výboru, nebo z jeho pověření místopředseda Výboru.
3. Procedura zasedání Výboru vychází ze Statutu, Jednacího řádu a vnitřního procedurálního manuálu, který si Výbor zpracovává samostatně.
Článek 4
Usnášení schopnost a přijímání rozhodnutí
1. Hlasovací právo mají pouze členové Výboru, kteří ve Výboru nezastupují inspekční organizace pro potraviny a nemají postavení tajemníka Výboru.
2. Výbor je usnášení schopen je-li zasedání Výboru přítomna nadpoloviční většina členů Výboru s hlasovacím právem.
3. Přijímání zásadních závěrů a rozhodnutí zasedání Výboru se děje veřejným hlasováním. K přijetí rozhodnutí je třeba nadpoloviční počet hlasů přítomných členů Výboru s hlasovacím právem. V případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy Výboru.
Článek 5
Zápisy ze zasedání Výboru
1. Z každého zasedání výboru se pořizuje písemný zápis, v případě potřeby též zvukový záznam.
2. Vypracování zápisu zajišťuje tajemník Výboru, případně zástupce tajemníka Výboru.
3. Nedílnou součástí zápisu je prezenční listina všech účastníků zasedání Výboru.
4. V zápisu musí být uvedeny výsledky hlasování o závěrech projednání jednotlivých bodů programu zasedání Výboru. V případě nesouhlasu s přijatým rozhodnutím může člen Výboru požádat o zaprotokolování svého nesouhlasného stanoviska. V případě rozdílných vědeckých stanovisek může Výbor přijímat i variantní řešení.
5. Zápis ze zasedání schvaluje a podepisuje předseda Výboru, nebo místopředseda Výboru v případě, kdy z pověření předsedy řídil zasedání.
6. Sekretariát Výboru odpovídá za distribuci schváleného zápisu ze zasedání Výboru všem členům Výboru, případně podle rozhodnutí předsedy Výboru též hostů m zasedání Výboru.
7. Informace z jednání Výboru poskytuje pouze předseda výboru nebo jím pověřený člen Výboru. Odborné informace zveřejňované na webové stránce Výboru schvaluje předseda Výboru. Administrativní informace je oprávněn se souhlasem předsedy Výboru zveřejnit i tajemník Výboru.
Článek 6
Závěrečná ustanovení
1. Jednací řád Výboru a jeho případné změny schvaluje na návrh Výboru a po předchozím projednání s ředitelem Státního zdravotního ústavu hlavní hygienik ČR.
Tento jednací řád Vědeckého výboru pro potraviny byl schválen dne 2.5.2003
MUDr. Michael Vít, Ph.D.
hlavní hygienik ČR