Televizní varování SZPI před
“cukrovinkami s jedem na krysy”
V souvislosti s masivní kampaní
SZPI v médiích, především v TV ve večerních hodinách 22.1.2013, týkající se
možné kontaminace některých
cukrářských
výrobků společnosti Magnolia Sp. z o.o., se sídlem na adrese Transportowa 3,
Lubsko 68-300, Polsko, cizorodou látkou nebezpečnou pro lidské
zdraví, připomínající jed na hlodavce,
se na CZVP SZÚ
začala obracet řada občanů s dotazy, co se jim stane, pokud jmenované výrobky
konzumovali.
V dané situaci nelze jasně na položený dotaz veřejnosti odpovědět. Informace z
Polska, kterou SZPI rozšířila v rámci předběžné opatrnosti, ani informace
přicházející systémem rychlého varování EU, neobsahují žádné další konkrétní
informace o povaze látek, jež by mohly poškodit zdraví ani o jejich
koncentracích, což by rozhodovalo o vážnosti zdravotního rizika po případné
konzumaci cukrovinek.
Pokud by se opravdu jednalo o zbytky látek používaných obvykle jako jed na
hlodavce (např.
bromadiolon,
brodifacoum),
pak lze nejspíše předpokládat jejich působení na srážlivost krve, působící po
delší době. Výsledkem je obvykle zvýšená krvácivost. Antidotem je v tomto
případě vitamin
K, rozpustný v tucích. Ten se u člověka tvoří z velké části díky střevní
mikroflóře ve střevě. Jeho dobrým zdrojem je ale také
např. listová zelenina (kapusta, špenát,
petrželka, ale i rostlinné oleje). V syrovém stavu je asi kapusta nejbohatším
zdrojem. Prevencí tedy, máte-li nějakou obavu, je zařadit do jídelníčku tyto
nutričně cenné potraviny.
V dané chvíli je nutné zopakovat fakt, že přítomnost škodlivých látek zatím
nikdo oficiálně nepotrvrdil a neuvedl ani případnou toxickou látku a její
koncentraci, jež by mohla ohrožovat zdraví. Proto je doporučení nekonzumovat
uvedené výrobky z hlediska opatrnosti na místě až do dalšího objasnění případu.
J.Ruprich