Nejčastěji sbírané druhy volně rostoucích hub

 

Ø     Obecně lze shrnout, že sběr jednotlivých typů hub je do velké míry ovlivněn místy jejich výskytu v rámci jednotlivých regionů a oblastí České republiky.

Ø     Více než tři pětiny populace (64,2%) sbírají hřibovité houby („všechny jedlé hřiby“). Hřiby jako takové představují v rámci téměř všech demografických kategorií nejčastěji uváděné druhy hub. Nejméně byly hřibovité houby v této souvislosti uváděny obyvateli severní a jižní Moravy.

Ø     Dalšími druhy hub, které sbírá více než třetina populace jsou bedly (34,6%) a kozáci (34%). Bedly jsou oblíbené zejména na jižní, ale také severní Moravě, kozáci poté v západních Čechách.

Ø     Více než čtvrtina dalších respondentů sbírá lišky (27,1%.). Jedná se především o Jihočechy a Západočechy.

Ø     Necelá čtvrtina osob uvedla v tomto kontextu sběr křemenáčů (23,5%), zejména obyvatelé jižních a středních Čech.

Ø     22,5% populace sbírá hřibovité houby typu „podborováků,  podhřibů, podmásláků atd. tato skupina hub byla nejčastěji zmiňována obyvateli východních Čech.

Ø     Babky jsou populární u 21,4% osob, zejména u Severomoravanů.

Ø     Pětina respondentů uváděla suchohřiby (zejména obyvatelé severní Moravy), 18,5% poté klouzky (Pražané a obyvatelé moravských krajů).

Ø     17,9% respondentů sbírá pouze pravé hřiby – „praváky“ (nejvíce obyvatele severní Moravy).

Ø     15,8% dotázaných sbírá také masáky (muchomůrku růžovku), častěji poté Západočeši.

Ø     14,6% populace vyhledává také václavky (Západočeši, Jihomoravané, Severomoravané).

Ø     Desetina populace má v oblibě holubinky (zejména Jihočeši), volně rostoucí žampióny.

Ø     Ojediněle jsou potom lidmi sbírány ryzce (3,5%), pýchavky (2,2%), špičky (1,6%), kotrče (1,5%), čirůvky májovky (1,3%), smrže (1,2%), strakoše/kačenky (0,8%) a lanýže (0,1%).

 

 


© 15.12.2006, J.Ruprich, zdroj: GfK pro VVP